Kelner to jeden z podstawowych zawodów w branży gastronomicznej. Od niego swoją przygodę z gastronomię zaczyna wiele osób. Specyfika zawodu kelnera polega na codziennym kontakcie z ludźmi i wsparciu ich w zakresie podejmowania decyzji dotyczących wyboru potraw i napojów w lokalu gastronomicznym. Osoba ta dba również o to, by posiłki zostały dostarczone w idealnym stanie i jak najszybciej do stolika. Kelner powinien cechować się nienagannym wyglądem, wysoko rozwiniętymi umiejętnościami komunikacyjnymi oraz kulturą osobistą. W tym artykule pokażemy, jak wygląda jego praca od kuchni.
Na czym polega praca kelnera?
Zawód kelnera wiąże się z wykonywaniem określonych obowiązków. Osoba ta odpowiedzialna jest przede wszystkim za obsługę gości i swoje zatrudnienie znajdzie m.in. w restauracjach, barach i pubach oraz kawiarniach. Kelner odpowiada nie tylko za przywitanie gości i podawanie im napojów. Jest on prawdziwą wizytówką lokalu, a jego codziennych obowiązków jest znacznie więcej. Poniżej główne z nich:
- witanie gości lokalu oraz wskazywanie im wolnego stolika;
- dbanie o nakrycie stołu oraz jego czystość;
- prezentacja menu oraz w razie potrzeby udzielanie informacji na temat oferty lokalu;
- przyjmowanie zamówień;
- sprzątanie zbędnych naczyń ze stolika;
- podawanie zamówionych dań i napojów oraz bieżąca obsługa gości;
- rozliczenie z klientem, w tym przekazanie rachunku oraz przyjęcie zapłaty.
Jakie wykształcenie powinien mieć kelner?
Wiele osób uważa, że kelner nie powinien mieć żadnego wykształcenia. Poniekąd wiąże się to z przekonaniem, że to praca dla początkujących, na którą często decydują się również studenci szukający możliwości dodatkowego zarobku. Dobry kelner powinien być odpowiednio przygotowany merytorycznie do pełnienia swoich obowiązków. To sprawia, że jego wykształcenie ma znaczenie. Wiążąc swoją karierę z gastronomią, warto ukończyć profesjonalny kurs kelnerski. Przygotuje on do świadczenia wysokiej jakości usług, które pożądane są na rynku pracy.
Odpowiednie przygotowanie merytoryczne i praktyczne okaże się również pomocne w budowaniu kariery oraz sprawi, że klienci jeszcze bardziej docenią pracę kelnera. Ważną częścią jego zarobków mogą być napiwki, dlatego nie jest to bez znaczenia. Kurs kelnera można znaleźć w renomowanych placówkach dydaktycznych oraz w prywatnych firmach. Warto o nim pomyśleć, by zostać kelnerem z prawdziwego zdarzenia.
Cechy dobrego kelnera
Jest zestaw cech, które doskonale sprawdzają się na stanowisku kelnera i mają bezpośredni wpływ na jakość świadczonych przez niego usług. Dobry kelner powinien być punktualny i odpowiedzialny. Od jego sumienności zależy m.in. zadowolenie gości oraz prawidłowa ich obsługa w lokalu. Praca kelnera opiera się na kontaktach z innymi ludźmi, dlatego powinien on mieć wysoko rozwiniętą umiejętność pracy w zespole oraz łatwość w nawiązywaniu relacji z innymi ludźmi.
Ogólnie pojęta praca w gastronomii wiąże się również ze stresem i presją czasu, dlatego kelnerzy powinni być na to odporni. Umiejętność rozwiązywania problemów i dbałość o szczegóły to kolejne atuty osób, które chcą rozpocząć swoją przygodę w gastronomii. W pracy kelnera bardzo ważna jest także wysoka kultura osobista, która pomoże poradzić sobie nawet z nieuprzejmymi gośćmi. Tak wygląda praca kelnera od kuchni.